آیا زباله و فاضلاب، این دو شهر شمالی را غیر قابل سکونت میکند؟
استاندار گیلان هشدار داده است که در صورت عدم تخصیص بودجهای بالغ بر ۳۰۰ میلیون دلار برای حل چالشهای محیط زیستی این استان، تا حدود سه سال آینده رشت و بندر انزلی غیرقابل سکونت میشوند. محسن موسوی، فعال آب و محیط زیست در این مورد به «تجارتنیوز» میگوید گیلان، به اعتبارات کافی برای تکمیل پروژههای ساماندهی زباله و تصفیه فاضلاب نیاز دارد.
به گزارش خبرآنلاین ،از زمانی که گیلان درگیر معضل انباشت زباله و سرریز فاضلاب به منابع آبی شده است، دههها میگذرد. در همه این سالها، دولتها آمده و رفتهاند و دولتمردان محلی و بومی، از چالشها و خطرات این شرایط گفتهاند. در هر دورهای نیز ارقامی اعلام شده است که باید به حل معضل زباله و فاضلاب در گیلان تخصیص یابد.
تجارت نیوز در خبری نوشت:زمانی در اواسط دهه ۹۰، صحبت از تخصیص دو میلیارد دلار از صندوق توسعه ملی برای ساماندهی چالش زباله در استانهای شمالی بود؛ موضوعی که از سوی نمایندگان این استانها در مجلس و مسئولان محلی دنبال میشد و سازمان محیط زیست نیز وعده پرداخت آن را داده بود اما علی لاریجانی، رئیس وقت مجلس، در همان سالها آب پاکی را روی دست آنها ریخته و گفته بود که برداشت چنین مبلغی از صندوق امکانپذیر نیست.
از آن زمان تا کنون، سریال اعلام ارقام مختلف برای حل چالش زباله و فاضلاب در گیلان و دیگر استانهای شمالی، از سوی مسئولان و رسانهها همچنان ادامه دارد. فروردین امسال بود که نویسنده خبرگزاری مهر، بسته شدن پرونده پسماند سراوان رشت (یکی از چالشبرانگیزترین سایتهای پسماند در گیلان) را نیازمند تخصیص اعتباری به مبلغ دو هزار میلیارد تومان دانست.
هادی حقشناس، استاندار گیلان نیز چندی پیش اعلام کرد که حل چالش پسماند و فاضلاب در این استان، به ۲۰ هزار میلیارد تومان اعتبار، برای تکمیل شبکه تصفیه نیاز دارد؛ در حالی که بودجه سالانه آبفای گیلان، تنها ۵۰۰ میلیارد تومان است.
۳۰۰ میلیون دلار برای جلوگیری از غیرقابل سکونت شدن رشت و انزلی
او در روزهای اخیز نیز بار دیگر تاکید کرده است که اگر ۳۰۰ میلیون دلار (تقربیا معادل همان ۲۰ هزار میلیارد تومان) برای حل چالشهای محیط زیستی گیلان اختصاص نیابد، رشت و انزلی تا حدود سه سال آینده، غیرقابل سکونت میشوند.
حقشناس، توضیح داده که ناترازی در تصمیمگیریها یکی از چالشهای کشور است؛ برای مثال تعطیلی یک هفتهای در تهران باعث ورود ۴۰۰ هزار خودرو به رشت شد که با حضور گردشگرانی معادل ۵۰ درصد جمعیت شهر، همراه بود.
محیط زیست؛ چالش اول گیلان
به گفته استاندار گیلان، چنین شرایطی، چالشهایی را در حوزه تامین نان، برق و گاز و ایجاد ترافیک ایجاد میکند اما مهمترین مشکل، مساله زباله و مدیریت فاضلاب است.
او در ادامه توضیح داده که رشت میان دو رودخانه بسیار زیبا قرار گرفته است اما کسی نمیتواند کنار آنها قدم بزند؛ چرا که روزانه ۳۸۰ هزار متر مکعب از فاضلاب انسانی به آنها وارد میشود. این معضل علاوه بر ایجاد بو و منظره بد یک چالش دیگر هم ایجاد کرده است؛ فاضلاب ورودی به هر دو رودخانه، مستقیم به تالاب انزلی میریزد.
حقشناس تاکید کرده است که در آینده نزدیک، ساکنان رشت و انزلی ناچار به ترک محل سکونت خود میشوند؛ چرا که تالاب از فاضلاب انسانی پر خواهد شد و با وزش هر باد، مردم ناچار خواهند بود بوی آن را استشمام کنند. ضمن اینکه چنین شرایطی، انواع بیماریها از جمله سرطان و مسائل گوارشی و پوستی را افزایش میدهد.
او محیط زیست را چالش اول گیلان دانسته و افزوده که تنها راه پیشگیری از این وضعیت فاجعهبار، اختصاص اعتبار کافی در طول سه سال آینده است.